- Bahan-Bahan:
- 1 kg daging (hiris nipis jangan besar-besar yer)
- 5 biji kentang (potong ikut suka)
- 2 biji bawang besar (hiris)
- 5 ulas bawang putih (hiris)
- 1 inci halia (hiris)
- 3 pcs bunga lawang
- 1 1/2 asam keping
- 1 kotak kecil santan ayam brand atau 3 cawan santan perahan pertama
- 1 sudu besar garam
- 1 sudu teh gula
- Sedikit bahan perasa
- 4 senduk minyak untuk menumis
- + Nak lagi sedap, tambah 1 biji bawang besar, 5 ulas bawang putih dan sedikit halia. Kisar dan dan tumis bersama bahan pes
Bahan Pes:
- 5 sudu besar serbuk kari daging
- 1 sudu besar serbuk cili
- 1/2 cawan air
- 3 tangkai daun kari
- 2 sudu besar kerisik
- + Satukan dan kacau hingga sebati
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak, tumis bunga lawang, bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan bahan pes, tumis hingga elok naik minyak dan rempah garing.
2. Masukkan santan kotak, biar mendidih ganas dan elok naik minyak atau bertakung dipermukaan. Masukan daging dan perlahankan api (jangan letak air ya). Kacau-kacau sikit.
3. Tudungkan permukaan kuali. Teruskan masak guna api perlahan (bukan api paling kecik ya dan jangan guna api besar) sesekali buka tudung dan kacau. Tudungkan semula.
Ikut tips ini, ini adalah tips untuk cepatkan daging empuk dan tak mantul.
4. Masak hingga daging empuk. Setelah empuk bolehlah masukan kentang. Semasa masukan kentang dah boleh masak guna api besar.Ikan tenggiri masak kicap
5. Masukan asam keping, garam, gula dan bahan perasa. Jika suka berkuah masukan sedikit air dan biarkan mendidih. Sesuaikan rasa dan tutup api.
Resepi Oleh: Mariana Zainal
Ulasan
Catat Ulasan