Resepi Gulai Ayam Kelantan Asli | Authentic Kelantanese Chicken Curry Recipe
(Untuk 5-6 ketul ayam | Serves 5-6 pieces of chicken)
Nak cuba gulai ayam gaya orang Kelantan asli? Resepi turun-temurun ini dijamin buat ramai terpikat! Ada beberapa bahan rahsia yang mungkin tak pernah anda cuba sebelum ini. Jom kita masak sama-sama.
This traditional recipe has been passed down for generations and is guaranteed to win hearts! It includes a few secret ingredients you may have never used before. Let’s cook together and experience the magic!
Bahan-Bahan Kisar | Blended Ingredients
-
3-4 biji bawang merah (saiz syiling 20 sen) | 3-4 shallots (20 sen coin size)
-
1 ulas bawang putih | 1 clove garlic
-
Sehiris lengkuas | A thin slice of galangal
-
Sehiris halia | A thin slice of ginger
-
Dua hiris nipis serai | Two thin slices of lemongrass
-
Secubit ketumbar | A pinch of coriander seeds
-
Secubit jintan manis | A pinch of fennel seeds
Cara Memasak | Cooking Method
- Panaskan sedikit minyak. Tumis 3 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga) hingga naik bau.
- Heat a little oil and sauté the aromatic trio (cinnamon stick, star anise, cardamom) until fragrant.
- Masukkan bahan kisar. Tumis hingga garing dan naik bau.
- Add the blended ingredients. Fry until really fragrant and well-cooked.
- Masukkan 1/3 sudu besar cili kering kisar atau sedikit serbuk cili Baba’s.
- Add 1/3 tablespoon of blended dried chili or some Baba's chili powder.
- Tambah 2 sudu besar rempah kari Kelantan asli. Tumis perlahan hingga garing.
- Add 2 tablespoons of authentic Kelantanese curry powder. Slow-cook until the spices are aromatic.
- Masukkan secawan air asam jawa (secubit asam jawa + 1 cawan air).
- Secubit dua garam bukit
Masukkan perasa pertama:
1/2 relung nisse kampung (gula Melaka/kelapa)
Tutup periuk dan biar ia mendidih perlahan sehingga pecah minyak.
First seasoning: 1/2 block of palm sugar + a couple of pinches of Himalayan salt. Let simmer until the oil separates.
- Masukkan ayam yang telah dibasuh bersih. Kacau seketika dan tutup periuk. Reneh 20 minit.
Add the cleaned chicken pieces. Stir briefly and simmer covered for 20 minutes.
-
Tambah 2 sudip santan kotak pekat dan 1 cawan air. Sesuaikan rasa dengan garam dan gula mengikut selera.
Add 2 ladles of thick coconut milk and 1 cup water. Adjust seasoning to taste. -
Akhir sekali, masukkan 1/2 sudu kecil kerisik untuk menaikkan rasa.
Finally, add 1/2 teaspoon of toasted coconut paste (kerisik) for extra depth of flavor. -
Masukkan lada Siam jika suka, untuk rasa pedas dan aroma. Tutup api.
Add Thai chili (optional) for extra heat and aroma. Turn off the heat.
Selamat mencuba! Jangan lupa share jika sedap 😋
Give it a try and share if you love it!
Tips Resepi Gulai Ayam Kelantan Sedap & Padu:
1. Guna rempah gulai cap ayam (Kelantan style) – Rempah ni memang khas untuk gulai ayam tradisional Kelantan, bau dan rasa dia unik.
2. Tumis rempah dengan santan pekat – Masak santan pekat dengan rempah sampai pecah minyak untuk naikkan aroma dan rasa.
3. Masukkan gula Melaka/gula kabung – Ini rahsia rasa manis lemak gulai Kelantan. Jangan guna gula pasir semata.
4. Ayam kampung lebih padu – Tapi kalau guna ayam biasa pun ok, pastikan dimasak cukup empuk.
5. Masak perlahan dengan api kecil – Supaya rempah betul-betul meresap dalam ayam dan kuah jadi pekat berkilat.
6. Masukkan sedikit kerisik (jika suka) – Untuk lebih berlemak dan aroma wangi kacang sangai.
7. Akhir sekali perasakan dengan garam dan asam keping – Untuk seimbangkan rasa manis, lemak dan sedikit masam.
Gulai ni paling sedap dimakan dengan nasi putih panas, sambal belacan dan ulam!
Resepi Oleh: Afy AL Habibi
Ulasan
Catat Ulasan